Globalisation – Class 12 Political Science MCQs

Globalisation is the process of interaction and integration among people, companies, and governments worldwide.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - Globalisation. Practice these MCQs to learn and test the skills of Globalisation.

1. What is globalisation?

  1. Flows of Ideas
  2. Exchange of goods
  3. Flows of capital
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Globalisation means the flows of ideas, capital, commodities, and people across different parts of the world. It is a multidimensional concept.


2. What is the IMF?

  1. Indian monetary fund
  2. International monetary fund
  3. Investment monetary fund
  4. Indian military fund

Answer: B) International monetary fund

Explanation:

IMF stands for The International Monetary Fund.


3. Which of the following is an example of globalization?

  1. McDonald's
  2. Water
  3. Military
  4. None of the following

Answer: A) McDonald's

Explanation:

McDonald's is the most prominent representation and symbol of globalization.


4. What are trade barriers?

  1. restraint on the flow of international goods or services
  2. restraint on the flow of Indian goods or services
  3. Ban on the making of goods
  4. Tags on the packed goods

Answer: A) restraint on the flow of international goods or services

Explanation:

A barrier to trade is a government-imposed restraint on the flow of international goods or services.


5. Who came first to India for trading?

  1. Britishers
  2. Germans
  3. Vasco de Gama
  4. William Hawkins

Answer: C) Vasco de Gama

Explanation:

Portuguese explorer Vasco de Gama becomes the first European to reach India via the Atlantic Ocean when he arrives at Calicut on the Malabar Coast.


Advertisement

6. Where did the 1857 revolt start?

  1. Agra
  2. Delhi
  3. Meerut
  4. Wazirabad

Answer: C) Meerut

Explanation:

1857 revolt was started in Meerut.


7. Who started east India?

  1. William Hawkins
  2. Thomas Smythe
  3. John Watts
  4. Both B and C

Answer: D) Both B and C

Explanation:

Thomas Smythe and JohnWatts started the East India Company.


8. Which of the following are the basic aspects of globalization?

  1. Transactions
  2. Capital
  3. Migration
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

In 2000, the International Monetary Fund (IMF) identified four basic aspects of globalization: trade and transactions, capital and investment movements, migration and movement of people, and the dissemination of knowledge.


9. In which year did India remove trade barriers?

  1. 2009
  2. 1876
  3. 1988
  4. 1991

Answer: D) 1991

Explanation:

In New Economic Policy in 1991, the government wished to remove these barriers because it felt that domestic producers were ready to compete with foreign industries.


10. The first WSF meeting was held in?

  1. Brazil
  2. Sri Lanka
  3. India
  4. Paris

Answer: A) Brazil

Explanation:

The World Social Forum is an annual meeting of civil society organizations that was first held in Brazil.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.