India's External Relations – Class 12 Political Science MCQs

India was born in a very trying and challenging international context. This was the overall context in which India started participating in world affairs as an independent nation-state.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - India's External Relations. Practice these MCQs to learn and test the skills of India's External Relations.

1. Which of the following are the major objectives of Nehru's foreign policy?

  1. Protect territorial integrity
  2. Promote rapid economic development
  3. To preserve sovereignty
  4. All the above

Answer: D) All the above

Explanation:

There are 3 major objectives of Nehru's foreign policy which are:

  1. To protect territorial integrity
  2. Promote rapid economic development
  3. To preserve sovereignty.

2. The first summit of NAM was held in?

  1. Belgrade
  2. Australia
  3. Kolkata
  4. Sri Lanka

Answer: A) Belgrade

Explanation:

The first summit of the NAM was held in Belgrade in September 1961.


3. When was the Panchsheel Agreement signed?

  1. 1977
  2. 1956
  3. 1954
  4. 1948

Answer: C) 1954

Explanation:

In 1954,India and China enunciated the Panchsheel,the Five Principles of Peaceful Coexistence.


4. Who was the first Indian prime minister to visit China in 1988?

  1. Indira Gandhi
  2. Rajiv Gandhi
  3. Narasimha Rao
  4. Pv Singh

Answer: B) Rajiv Gandhi

Explanation:

Indian Prime Minister Rajiv Gandhi visited China. At the invitation of Premier Li Peng, Prime Minister Rajiv Gandhi of India paid an official visit to China between December 19- 23, 1988. The first visit to China by an Indian prime minister in 34 years, this is a major event in Sino-Indian relations.


5. Who is the architect of Indian foreign policy?

  1. Jawaharlal Nehru
  2. PV Singh
  3. Baba saheb
  4. All the above

Answer: A) Jawaharlal Nehru

Explanation:

Jawaharlal Nehru is known as The Architect of India's Foreign.


Advertisement

6. In which year did the Dalai Lama take asylum in India?

  1. 1956
  2. 1959
  3. 2006
  4. 1988

Answer: B) 1959

Explanation:

On March 31, 1959, Dalai Lama began a permanent exile in India, settling at Dharamsala, where he established a democratically based shadow Tibetan government.


7. Shimla agreement was signed between?

  1. India-china
  2. India-Pakistan
  3. India- Russia
  4. None of the above

Answer: B) India-Pakistan

Explanation:

The Shimla agreement was signed between India and Pakistan Which is between Indira Gandhi and Zulfikar Ali Bhutto.


8. In which year the Shimla agreement was signed?

  1. 1977
  2. 1972
  3. 1943
  4. 1987

Answer: B) 1972

Explanation:

The Shimla agreement was signed in 1972.


9. When did India test its first nuclear bomb?

  1. 1974
  2. 1976
  3. 1988
  4. 1948

Answer: A) 1974

Explanation:

Ok May 18, 1974, India tested its first nuclear bomb successfully in Rajasthan's Pokhran.


10. What is the code name of the 2nd Pokhran test?

  1. Operation Shakti
  2. Mission shakti
  3. Mission Tiger
  4. Smiling buddha

Answer: A) Operation Shakti

Explanation:

The tests were initiated on 11 May 1998, under the assigned code name Operation Shakti, with the detonation of one fusion and two fission bombs.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.