Crisis of Democratic Order – Class 12 Political Science MCQs

The crisis and hard time faced after democratic action.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - Crisis of Democratic Order. Practice these MCQs to learn and test the skills of Crisis of Democratic Order.

1. In the elections of 1971, what was the slogan of the Congress Party?

  1. Garibi Hatao Desh Bachao
  2. Narmada bachao
  3. Padhega tabhi to badhega desh
  4. Kisan mahan

Answer: A) Garibi Hatao Desh Bachao

Explanation:

Garibi Hatao Desh Bachao ("Remove poverty, rescue the country") was the theme and slogan of Indira Gandhi's 1971 election campaign.


2. In which year, did students come together in Bihar To protest against rising prices, food scarcity, unemployment, and corruption?

  1. 1971
  2. 1975
  3. 1974
  4. 1976

Answer: C) 1974

Explanation:

The Bihar Movement was a political movement initiated by students in the Indian state of Bihar in 1974 and led by the veteran Gandhian socialist Jayaprakash Narayan, popularly known as JP, against misrule and corruption in the state government. It later turned against Prime Minister Indira Gandhi's government in the central government. It was also called Sampoorna Kranti (Total Revolution Movement) and JP Movement.


3. Railway strike led by George Fernandes happened in which year?

  1. 1976
  2. 1974
  3. 1980
  4. 1977

Answer: B) 1974

Explanation:

On May 8, (1974), 1.7 million employees of the Indian Railways formally began a strike that lasted for 20 days. Led by trade union leader George Fernandes, the strike was called to demand a need-based minimum wage, social security, such as food, the formalization of jobs, an eight-hour daily work limit, a safety net against rising prices, and the right to railway workers to dissent and negotiate.


4. During a national emergency, which article of the constitution was imposed?

  1. Article 350
  2. Article 420
  3. Article 352
  4. Article 370

Answer: C) Article 352

Explanation:

National emergency under Article 352 which says that The President can declare such an emergency only on the basis of a written request by the Cabinet headed by the Prime Minister.


5. Lok sabha elections in 1977 were held after how many months of emergency?

  1. 10
  2. 15
  3. 18
  4. 20

Answer: C) 18

Explanation:

18 months.


Advertisement

6. Which amendment was passed during an emergency?

  1. 40
  2. 42
  3. 44
  4. 46

Answer: B) 42

Explanation:

The 42nd amendment, officially known as The Constitution (Forty-second Amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency (25 June 1975 – 21 March 1977) by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi.


7. During the National Emergency, which High court gave a ruling in the Indira Gandhi case?

  1. Bombay High Court
  2. Delhi High Court
  3. Punjab and Haryana Court
  4. Allahabad High Court

Answer: D) Allahabad High Court

Explanation:

The State of Uttar Pradesh v. Raj Narain (1975 AIR 865, 1975 SCR (3) 333) was a 1975 case heard by the Allahabad High Court that found the Prime Minister of India Indira Gandhi guilty of electoral malpractices.


8. Which party won the 1977 elections?

  1. Indian National Congress
  2. Janata Party
  3. Bharatiya Lok Dal
  4. Communist Party of India

Answer: B) Janata Party

Explanation:

Janata party won the 1977 election.


9. After the 1977 elections, who became Prime Minister of India?

  1. Charan Singh
  2. Jagjivan Ram
  3. Morarji Desai
  4. Indira Gandhi

Answer: C) Morarji Desai

Explanation:

Morarji Desai became the PM after the 1977 election.


10. In which year, the Congress party come into power after defeating Janata Party?

  1. 1977
  2. 1978
  3. 1979
  4. 1980

Answer: D) 1980

Explanation:

In 1980.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.