Rise of Popular Movements – Class 12 Political Science MCQs

Rise of movements protesting against the practices of commercial logging that the government had permitted.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - Rise of Popular Movements. Practice these MCQs to learn and test the skills of Rise of Popular Movements.

1. The Chipko movement was started in which state?

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. Uttar Pradesh
  4. Uttarakhand

Answer: D) Uttarakhand

Explanation:

The movement originated in the Himalayan region of Uttarakhand (then part of Uttar Pradesh) in 1973 and quickly spread throughout the Indian Himalayas.


2. Which leader struggled for the future of Dalits?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Indira Gandhi
  3. Bhim Rao Ambedkar
  4. Jawahar Lal Nehru

Answer: C) Bhim Rao Ambedkar

Explanation:

The most well-known Dalit leader was Dr. B. R. Ambedkar (1891-1956), who represented the community during the colonial era and later acted as the chief architect of the Indian Constitution.


3. Dalit Panthers, a militant organization of Dalit youth was formed in which year?

  1. 1970
  2. 1971
  3. 1972
  4. 1973

Answer: C) 1972

Explanation:

In 1972.


4. The Govt of India passed a law for rigorous punishment for atrocities against Dalits in which year?

  1. 1985
  2. 1989
  3. 1987
  4. 1990

Answer: B) 1989

Explanation:

In 1989.


5. Bharatiya Kisan Union was one of the leading organisations in the farmers movement of 1980 in which states?

  1. UP and Haryana
  2. UP and Uttarakhand
  3. Haryana and Punjab
  4. Uttarakhand and Punjab

Answer: A) UP and Haryana

Explanation:

Bharatiya Kisan Union was one of the leading organisations in the farmers movement of 1980 in UP and Haryana.


Advertisement

6. Activities conducted by BKU are?

  1. Rallies
  2. Demonstrations and sit-ins
  3. Jail Bharo
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

All the activities are conducted by BKU.


7. Anti Arrack Movement was started to ban?

  1. Drugs
  2. Alcohol
  3. Pesticides
  4. None of the above

Answer: B) Alcohol

Explanation:

Alcohol:: Anti-arrack movement, a women's movement was organized in the state of Andhra Pradesh against alcoholism. It targeted the strong nexus between the government and the mafia.


8. The Sardar Sarovar Project was launched on which river?

  1. Indus River
  2. Godavari River
  3. Narmada River
  4. Yamuna River

Answer: C) Narmada River

Explanation:

Narmada river


9. Narmada Bachao Andolan was started in which year?

  1. 1960's
  2. 1970's
  3. 1980's
  4. 1990's

Answer: C) 1980's

Explanation:

In 1989.


10. The movement for Right to Information(RTI) was started in?

  1. 1990
  2. 1995
  3. 1992
  4. 1996

Answer: A) 1990

Explanation:

In 1990 The movement for Right to Information(RTI) was started.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.