Politics of Planned Development – Class 12 Political Science MCQs

The early initiatives for planned development were at best realising the goals of economic development of the country and the well-being of all its citizens.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - Politics of Planned Development. Practice these MCQs to learn and test the skills of Politics of Planned Development.

1. Which were the models of development?

  1. Liberal-capitalist model
  2. Socialist model
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer: C) Both A and B

Explanation:

The two models of development are:

  1. The Liberal - Capitalist model
  2. Socialist model India adopted the model which is a combination of both the models, in the form of a mixed economy.

2. Which model of development was adopted by India?

  1. Liberal model
  2. Capitalist model
  3. Mixed economy
  4. Pro-capitalist model

Answer: C) Mixed economy

Explanation:

Two models of development are the capitalist and socialist models development, India adopted the elements from both these models together to be known as a "Mixed Economy".


3. How many Five Year Plans have been completed so far from April 2012 to March 2017?

  1. 10
  2. 11
  3. 12
  4. 13

Answer: C) 12

Explanation:

12th Five Year Plan of the Government of India (2012–17) was India's last Five Year Plan.


4. What is meant by planned development?

  1. Develop a design
  2. Plan for development
  3. Growth of Industrial development
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

All the above points were meant to express the planned development.


5. Who was popularly known as the ‘Milkman of India’?

  1. P.C. Mahalanobis
  2. K.T. Shah
  3. Verghese Kurien
  4. None of the above

Answer: C) Verghese Kurien

Explanation:

Verghese Kurien was known as the Milkman of India.


Advertisement

6. When was'The Bombay Plan'formed?

  1. January 1941
  2. January 1942
  3. January 1943
  4. January 1944

Answer: D) January 1944

Explanation:

The Bombay Plan” is the nickname of a 15-year economic plan for India proposed by a group of industrialists and technocrats in January 1944. Initially, it was released for private circulation only.


7. Who said,"Planning is a way of organizing and utilizing resources to maximum advantage in terms of defined social ends"?

  1. K.T. Shah
  2. Dr. Rajendra Prasad
  3. Planning Commission of India
  4. None of the above

Answer: C) Planning Commission of India

Explanation:

Planning commission of India said Planning is a way of organizing and utilizing resources to maximum advantage in terms of defined social ends.


8. In India, planning was conceived as the main instrument of??

  1. Political development
  2. Cultural development
  3. Social development
  4. Socio-economic development

Answer: D) Socio-economic development

Explanation:

In India, planning was conceived as the main instrument of Socio-economic development.


9. The Planning Commission in India was set up in?

  1. 1953
  2. 1957
  3. 1960
  4. 1950

Answer: D) 1950

Explanation:

The Planning Commission was constituted in March 1950 by a Resolution of the Government of India, and works under the overall guidance of the National Development Council.


10. What is meant by geopolitics?

  1. Politics of land territory
  2. Political development of the soil
  3. Both A and B
  4. None of these

Answer: C) Both A and B

Explanation:

Both A and B define the meaning of geopolitics.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.