International Organisations – Class 12 Political Science MCQs

An international organization (also known as an international institution or an intergovernmental organization) is a stable set of norms and rules meant to govern the behavior of states and other actors in the international system.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - International Organisations. Practice these MCQs to learn and test the skills of International Organisations.

1. When did India join the UN?

  1. 1945 October 30
  2. 1946 November 12
  3. 1945 December 31
  4. 1944 October 14

Answer: A) 1945 October 30

Explanation:

In 1945, on October 30 India joins the UN (United Nations).


2. Which is the most powerful organ of the UN?

  1. UNGA
  2. UNICEF
  3. UNICEF
  4. UNSC

Answer: D) UNSC

Explanation:

UNSC: The most effective and powerful organ of the United Nations is the Security Council. It makes decisions relating to war and peace.


3. How many main organs are there in the UN?

  1. 7
  2. 8
  3. 6
  4. 4

Answer: C) 6

Explanation:

The United Nations (UN) has six main organs. Five of them are:

  • The General Assembly,
  • The Security Council,
  • The Economic and Social Council,
  • The Trusteeship Council, and
  • The Secretariat are based at UN Headquarters in New York.

4. When was the World Bank created?

  1. 1967
  2. 1947
  3. 1945
  4. 1946

Answer: C) 1945

Explanation:

The World Bank was created immediately after the Second World War in 1945. Its activities are focused on the developing countries.


5. When was the WTO set up?

  1. 1995
  2. 1954
  3. 1945
  4. 2000

Answer: A) 1995

Explanation:

The World Trade Organisation (WTO) is an international organisation which sets the rules for global trade. This organisation was set up in 1995 as the successor to the General Agreement on Trade and Tariffs (GATT) created after the Second World War.


Advertisement

6. How many permanent members are in the UN security council?

  1. 15
  2. 10
  3. 5
  4. 11

Answer: C) 5

Explanation:

The UN Security Council has 5 permanent and 10 non-permanent members.


7. What is Amnesty International?

  1. Monetary fund institution
  2. Arms protector
  3. Water treaty
  4. NGO

Answer: D) NGO

Explanation:

Amnesty International is an NGO that campaigns for the protection of human rights all over the world. It promotes respect for all the human rights in the Universal Declaration of Human Rights.


8.When was IAEA established?

  1. 29 July 1957
  2. 29 July 1945
  3. 19 July 1957
  4. 01 July 2003

Answer: A) 29 July 1957

Explanation:

The International Atomic EnergyAgency (IAEA) was established in 1957. It came into being to implement US President Dwight Eisenhower's "Atoms for Peace" proposal.


9. How many judges are elected in the UN International court of justice?

  1. 9
  2. 15
  3. 10
  4. 14

Answer: B) 15

Explanation:

15 judges are elected for 9 years by an absolute majority in both the General assembly and the security council.


10. When did the UN come into existence?

  1. 24 Oct 1945
  2. 18 Oct 1945
  3. 19 Oct 1950
  4. 21 Oct 1946

Answer: A) 24 Oct 1945

Explanation:

The UN officially came into existence on 24 October 1945.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.