Security in the Contemporary World – Class 12 Political Science MCQs

Security is a concept that needs to be specified regarding the context it is used in. It implies the absence of freedom from threats in its broadest sense.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - Security in the Contemporary World. Practice these MCQs to learn and test the skills of Security in the Contemporary World.

1. Which of the following is the component of traditional security policy?

  1. Military threats
  2. Balance of power
  3. Threat of war
  4. All the above

Answer: D) All the above

Explanation:

The "Traditional Notion of Security" covers both the external and internal threats to a country's security. External threats consist of four components i.e., military threats, the threat of war, balance of power, and alliance building.


2. When did global security emerge?

  1. 1990
  2. 1991
  3. 1876
  4. 1955

Answer: A) 1990

Explanation:

Global Security was emerged in 1990.


3. When did NPT was signed?

  1. 1967
  2. 1766
  3. 1968
  4. None of the above

Answer: C) 1968

Explanation:

The Nuclear Non-Proliferation Treaty was an agreement signed in 1968 by several of the major nuclear and non-nuclear powers that pledged their cooperation in stemming the spread of nuclear technology.


4. Who was the first nuclear-free country?

  1. Mongolia
  2. Antarctica
  3. New Zealand
  4. Palau

Answer: D) Palau

Explanation:

Palau became the first nuclear-free nation in 1980.


5. The Pokhran-II tests were a series of how many nuclear bomb test explosions?

  1. 10
  2. 13
  3. 6
  4. 5

Answer: D) 5

Explanation:

The Pokhran-II tests were a series of five nuclear bomb test explosions conducted by India.


Advertisement

6. When was The Pokhran-II test conducted?

  1. 11 May 1997
  2. 11 May 1976
  3. 11 May 1998
  4. 21 May 1999

Answer: C) 11 May 1998

Explanation:

The Pokhran-II tests were a series of five nuclear bomb test explosions conducted by India at the Indian Army's Pokhran Test Range in May 1998. It was the second instance of nuclear testing conducted by India.


7. Which of the following is the component of global security?

  1. Lack of education
  2. Global warming
  3. AIDS
  4. Both B and C

Answer: D) Both B and C

Explanation:

The idea of global security emerged in the 1990s in response to the global nature of threats such as global warming, international terrorism, and health epidemics like AIDS and bird flu.


8.What is START?

  1. The strategic Arms Reduction Treaty
  2. Sorted Arms reduction treaty
  3. Supply of tanks and arms reduction treaty
  4. None of the above

Answer: A) The strategic Arms Reduction Treaty

Explanation:

START stands for The Strategic Arms Reduction Treaty.


9. Which treaty tried to stop the United States and the Soviet Union from using ballistic missiles as a defensive shield to launch a nuclear attack?

  1. NPT
  2. START
  3. ABM
  4. All the above

Answer: C) ABM

Explanation:

In 1992, the anti-ballistic missile (ABM) treaty tried to stop the US and Soviet Union from using ballistic missiles as a defensive shield to launch a nuclear attack.


10. What is the code name of the 2nd Pokhran test?

  1. Smiling buddha
  2. Operation shakti
  3. Infinity reach
  4. Fat man

Answer: B) Operation shakti

Explanation:

The tests were initiated on 11 May 1998, under the assigned code name Operation Shakti, with the detonation of one fusion and two fission bombs.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.