The Cold War Era – Class 12 Political Science MCQs

The cold war was an ongoing political rivalry between the United States and the Soviet Union and their respective allies that developed after World War II.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - The Cold War Era. Practice these MCQs to learn and test the skills of The Cold War Era.

1. The cold war is between?

  1. USA and USSR
  2. USA and Japan
  3. USSR and Italy
  4. USA and Russia

Answer: A) USA and USSR

Explanation:

The cold war is an ongoing rivalry between the USA and USSR.


2. How long was the cold war period?

  1. 5 years
  2. 45 years
  3. 39 years
  4. 67 years

Answer: B) 45 years

Explanation:

The Cold War lasted about 45 years.


3. When did the cold war end?

  1. 24 Dec 1987
  2. 26 Dec 1991
  3. 14 Aug 1990
  4. 24 Dec 1991

Answer: B) 26 Dec 1991

Explanation:

The cold war ended after the disintegration of the USSR. On 26th Dec 1991.


4. Which of the following is a fact about the cold war?

  1. Single force war
  2. Unarmed conflict
  3. Nuclear war
  4. Biggest war

Answer: B) Unarmed conflict

Explanation:

The cold war was an unarmed conflict.


5. At present, how many members are there in NATO?

  1. 20
  2. 25
  3. 30
  4. 35

Answer: C) 30

Explanation:

At present, NATO has 30 members.


Advertisement

6. A military treaty and association of E European countries is known as?

  1. NATO
  2. Afro treaty
  3. E treaty
  4. Warsaw pact

Answer: D) Warsaw pact

Explanation:

A military treaty and association of E European countries is known as the Warsaw pact.


7. What does NATO stand for?

  1. The North Atlantic Treaty Organization
  2. The North American Treaty Organization
  3. The New Atlantic Treaty Organization
  4. The New Atlantic Trust Oriental

Answer: A) The North Atlantic Treaty Organization

Explanation:

NATO stands for The North Atlantic Treaty Organization. And it is an intergovernmental military alliance between 30 member states – 28 European and two North American.


8. What does UNO stand for?

  1. United Nations Organization
  2. United New Oriental
  3. Uniform Notion Organization
  4. United Nation Office

Answer: A) United Nations Organization

Explanation:

UNO stands for United Nations Organization. After seeing the results of the Second World War, it is an international body founded in 1945. To prevent any future war.


9. How many members are there in UNO?

  1. 188
  2. 176
  3. 134
  4. 193

Answer: D) 193

Explanation:

The UN's Membership has grown from the original 51 Member States in 1945 to the current 193 Member States.


10. What does SEATO stand for?

  1. South European Authority Treaty Organization
  2. Southeast Asia Treaty Organization
  3. Soviet Euro Anglos Treaty Organization
  4. South European Atlantic Treaty Organization

Answer: B) Southeast Asia Treaty Organization

Explanation:

SEATO stands for Southeast Asia Treaty Organization. The treaty came into force on February 19, 1955.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.