The End of Bipolarity – Class 12 Political Science MCQs

Bipolarity can be defined as a system of world order in which the majority of global economic, military, and cultural influence is held between two states. Which are USA and USSR. And after the end of the USSR, only one power stayed in the world, and after that multipolar power started emerging.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - The End of Bipolarity. Practice these MCQs to learn and test the skills of The End of Bipolarity.

1. Who was the 8th and final leader of the Soviet Union?

  1. Anatoly Lukyano
  2. Mikhail Gorbachev
  3. Vladimir Lenin
  4. Joseph Stalin

Answer: B) Mikhail Gorbachev

Explanation:

Mikhail Gorbachev is a Russian and former Soviet politician, and also The eighth and final leader of the Soviet Union, he was the General Secretary of the Communist Party of the Soviet Union from 1985 until 1991.


2. Who built the gulags?

  1. Joseph Stalin
  2. Nikita Khrushchev
  3. Ivan Silayev
  4. Vladimir Lenin

Answer: A) Joseph Stalin

Explanation:

The Gulag was a system of forced labor camps established during Joseph Stalin's long reign as dictator of the Soviet Union.


3. Who took over after Nikita Khrushchev?

  1. Joseph Stalin
  2. Leonid Brezhnev
  3. Vladimir Lenin
  4. Boris Yeltsin

Answer: B) Leonid Brezhnev

Explanation:

In October 1964, Brezhnev replaced Khrushchev as First Secretary of the Communist Party.


4. The Union of Soviet Socialist Republics (USSR) had a total of how many republics before its disintegration?

  1. 31
  2. 21
  3. 15
  4. 14

Answer: C) 15

Explanation:

The Union of Soviet Socialist Republics (USSR) had a total of 15 republics before its disintegration.


5. In which year the Soviet Union disintegrated?

  1. 1991
  2. 1998
  3. 1987
  4. 1999

Answer: A) 1991

Explanation:

The Union of Soviet Socialist Republics (USSR) disintegrated in 1991.


Advertisement

6. What is the Warsaw pact?

  1. Military alliance of socialist group
  2. Military alliance of USA
  3. Military alliance european nation
  4. Reforms of gorbachev

Answer: A) Military alliance of socialist group

Explanation:

The Warsaw pact was the military alliance that kept the socialist group together. The Warsaw pact was also built against NATO..


7. Which of the following is one of the reasons for the disintegration of the Soviet Union?

  1. Gorbachev's reforms
  2. The fall of Berlin Wall
  3. Economic Weakness
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

All the above are the reasons for the disintegration of the Soviet Union.


8. Which of the following is Gorbachev’s plan for economic restructuring?

  1. Perestroika
  2. glasnost plan
  3. Cloud barrier
  4. economic growth

Answer: A) Perestroika

Explanation:

Perestroika was Gorbachev's plan for economic restructuring toward a hybrid communist-capitalist system.


9. Which of the following is Gorbachev's plan for political openness?

  1. Change ideology
  2. Military
  3. Glasnost
  4. Perestroika

Answer: C) Glasnost

Explanation:

Gorbachev’s glasnost plan called for political openness and eliminated remaining traces of Stalinist repression, such as the secret police.


10. How many countries are in NATO?

  1. 39
  2. 45
  3. 30
  4. 15

Answer: C) 30

Explanation:

NATO is a military alliance of 30 members states from Europe and North America.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.