Environment and Natural Resources – Class 12 Political Science MCQs

Understanding the growing significance of environmental as well as resource issues in world politics. Also analyses the comparative perspective of some of the important environmental movements against the backdrop of the rising profile of environmentalism from the 1960s onwards.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - Environment and Natural Resources. Practice these MCQs to learn and test the skills of Environment and Natural Resources.

1. Which of the following is the aim of the Kyoto protocol?

  1. To reduce the emission of gases
  2. To ban nuclear weapons
  3. To save water
  4. To educate

Answer: A) To reduce the emission of gases

Explanation:

The Kyoto Protocol is an international treaty adopted in 1997 that aimed to reduce the emission of gases that contribute to global warming.


2. In THE PROTECTION OF GLOBAL COMMONS what does "common" define?

  1. Individuality
  2. A group with one leader
  3. Shared by a community or group
  4. Not meant for anyone

Answer: C) Shared by a community or group

Explanation:

"Commons" are those resources that are not owned by anyone but rather shared by a community.


3. Which of the following rivers flows in Madhya Pradesh?

  1. Narmada
  2. Jalia
  3. Brahmaputra
  4. Kosi

Answer: A) Narmada

Explanation:

Narmada river flows in Madhya Pradesh.


4. Who started the chipko movement?

  1. Sunderlal Bhaguna
  2. Mahatma Gandhi
  3. Panduranga Hegde
  4. None of the above

Answer: A) Sunderlal Bhaguna

Explanation:

The Chipko Movement gained momentum under Sunderlal Bahuguna, an activist, who spent his whole life persuading and educating the villagers, to protest against the destruction of the forests and the Himalayan mountains by the government.


5. Which of the following is the highest dam in India?

  1. Bhakra Nangal Dam
  2. Sardar Sarovar Dam
  3. Tehri Dam
  4. Idukki Arch Dam

Answer: C) Tehri Dam

Explanation:

With a staggering height of 260 meters, Tehri Dam stands tall as one of the highest dams in Asia and the highest dam in India.


Advertisement

6. Bhakra Nangal Dam is built across which river?

  1. Ganga
  2. Beas
  3. Sutlej
  4. Narmada

Answer: C) Sutlej

Explanation:

With a height of 225 meters Bhakra Nangal Dam is the second largest dam in Asia. Which is built across the Sutlej river and located in the Bilaspur district.


7. Which of the following gasses is considered responsible for global warming?

  1. Carbon dioxide
  2. Methane
  3. Hydro-fluoro Carbons
  4. All of the above

Answer: D) All of the above

Explanation:

Gases like Carbon dioxide, Methane, Hydro-fluoro Carbons, etc. are considered responsible for global warming.


8. Where was the Kyoto Protocol signed?

  1. USA
  2. Pakistan
  3. Japan
  4. China

Answer: C) Japan

Explanation:

The Protocol to the United Nations Framework Convention on Climate Change (the 'Kyoto Protocol') was adopted at the third session of the Conference of the Parties (COP 3) in Kyoto, Japan, on 11 December 1997.


9. When did the Kyoto Protocol end?

  1. Not now
  2. 2000
  3. 2012
  4. 2013

Answer: C) 2012

Explanation:

The Kyoto Protocol Ended in 2012.


10. Where was the first earth summit held?

  1. Brazil
  2. Mexico
  3. India
  4. Japan

Answer: A) Brazil

Explanation:

In 1992, more than 100 heads of state met in Rio de Janeiro, Brazil for the first international Earth Summit convened to address urgent problems of environmental protection and socio-economic development.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.