Regional Aspirations – Class 12 Political Science MCQs

Regional aspirations are the demands and aspirations of the people of a particular region for greater autonomy.

This section contains the multiple-choice questions and answers on Class 12 Political Science - Regional Aspirations. Practice these MCQs to learn and test the skills of Regional Aspirations.

1. Jammu and Kashmir consisted of how many regions?

  1. 0
  2. 2
  3. 1
  4. 3

Answer: D) 3

Explanation:

Jammu and Kashmir comprise 3 social and political regions namely Kashmir, Jammu, and Ladakh region.


2. Which of the following regions of Jammu and Kashmir comprises very little population?

  1. Srinagar
  2. Jammu
  3. Gulmarg
  4. Ladakh

Answer: D) Ladakh

Explanation:

The Ladakh region has a very little population.


3. Before 1947, Jammu and Kashmir was a?

  1. State
  2. Village
  3. Princely state
  4. Nation

Answer: C) Princely state

Explanation:

Before 1947 Jammu and Kashmir was a princely state.


4. In which year did Pakistan send tribal infiltrators from its side to capture Kashmir ruled by maharaja Hari Singh?

  1. 1947
  2. 1948
  3. 1950
  4. 1951

Answer: A) 1947

Explanation:

In October 1947 Pakistan sent tribal infiltrators from its side to capture Kashmir ruled by Maharaja Hari Singh.


5. Kashmir was allotted a special status by the Indian constitution under which article?

  1. 370
  2. 372
  3. 360
  4. 350

Answer: B) 372

Explanation:

Article 372 gives Jammu and Kashmir a special status.


Advertisement

6. Akali Dal was formed in?

  1. 1920
  2. 1931
  3. 1952
  4. None of the above

Answer: A) 1920

Explanation:

Akali Dal was formed in 1920 as the political wing of the Sikhs, and had led the movement for the formation of a Punjabi Suba.


7. Operation blue star was carried out in which year?

  1. 1984
  2. 1977
  3. 1965
  4. 1988

Answer: A) 1984

Explanation:

In June 1984, the government of India carried out "operation Blue star" code name for the army action in the golden temple.


8. The prime minister Indira Gandhi was assassinated in which year?

  1. 1984
  2. 1985
  3. 1999
  4. 2009

Answer: A) 1984

Explanation:

Prime minister Indira Gandhi has assassinated on 31 Oct 1984 outside her residence by her bodyguards.


9. The north-east region consisted of how many regions?

  1. 8
  2. 6
  3. 7
  4. 18

Answer: C) 7

Explanation:

The northeast region consisted of seven states, also referred to as the 7 sisters.


10. Nagaland state was created in?

  1. 1963
  2. 1972
  3. 1975
  4. 1888

Answer: A) 1963

Explanation:

Nagaland state was created in 1963.




ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT


Comments and Discussions!




Languages: » C » C++ » C++ STL » Java » Data Structure » C#.Net » Android » Kotlin » SQL
Web Technologies: » PHP » Python » JavaScript » CSS » Ajax » Node.js » Web programming/HTML
Solved programs: » C » C++ » DS » Java » C#
Aptitude que. & ans.: » C » C++ » Java » DBMS
Interview que. & ans.: » C » Embedded C » Java » SEO » HR
CS Subjects: » CS Basics » O.S. » Networks » DBMS » Embedded Systems » Cloud Computing
» Machine learning » CS Organizations » Linux » DOS
More: » Articles » Puzzles » News/Updates

© https://www.includehelp.com some rights reserved.